Gouda Cheese Experience
24 januari 2023 - Velp, Nederland
Als je Gouda zegt, dan denk je natuurlijk ook aan kaas. Dus dat moeten we dan maar eens gaan ontdekken. Niet via de Goudse Waag, maar via de Gouda Cheese Experience.
In de eerste ruimte wordt een kort introductie filmpje getoond. De tweede ruimte staat in het teken van de koe. Alle weetjes wat je moet weten over de melkkoe en melk kom je daar te weten. Ook kan je proberen te melken, wat nog niet zo makkelijk was...er ging meer naast dan in het emmertje.
De volgende ruimte is het proces van melk tot kaas. Hoe zwaar werk moet dit vroeger zijn geweest! Welke toevoegingen er gedaan worden aan de melk, het pekelen, het persen en uiteindelijk het droogproces.
Ja en als dan de kaas klaar is volgt het transport van de Gouda kaas naar o.a. Duitsland, Spanje, Australie tot aan China. In grote getalen wordt het geexporteerd naar heel veel landen over de hele wereld. Indrukwekkend!
Het is natuurlijk geen experience als je de kaasjes niet geproefd hebt, dus aan het einde kregen we een proeverijtje van 5 kaasjes.
Einde middag gingen we met de trein en de metro naar Rotterdam Zuidplein.
Waar we hadden gerserveerd bij "MeMe Vietnamese Food". Verrassend en lekker! Daarna maakten we ons op voor Rotterdam Ahoy voor een avondje spektakel bij "Vrienden van Amstel Live".
En ja voordat je het weet is het dan alweer dinsdagochtend! De tijd is omgevlogen, tijd om weer naar het oosten te rijden richting Velp.
Een leuke dag gehad met al die kaas lijkt me.
Nu hebben jullie ook gezien en gevoeld hoe je koeien melkt.
Leuk, als je weet dat pake Hotze boerenarbeider was en alle dagen
koeien moest melken. Hait is er mee opgegroeid.
Leuke foto's. En dan de afsluiting naar de Vrienden van Amstel. Jullie dag kon
niet meer stuk.
Nu maar weer een goede thuiskomst in Velp.